"A hatékonyan működő modern technológiát nem lehet megkülönböztetni a varázslattól / mágiától". Arthur C. Clarke

n3xt g3n h1t3ch

n3xt g3n h1t3ch

Marsjáró otthonra. Drága játék, apukáknak. - kerék

2022. január 23. - Ifjabb Somogyi Béla

Sziasztok,

Ez egy folytatásos sorozat lesz arról, hogyan építs az asztalra, (vagy a kerti homokozóba) egy igazán csúcs játékot.

Kezdjük talán a kerék feltalálásával sokadszorra:

Erről lenne szó:


Hogy miért ez a forma, honnan jött az 5let? Nyilván, a NASA rovert vettem alapul. Nem annyira egyszerű a dolog, mint ahogy azt elsőre hittem, de nem is túl bonyolúlt.

Több szempontot figyelembe kellett venni:
- jól guruljon, sík felületen is,
- környezetkímélő legyen valamennyire, a lehetőségekhez képest,
- hasonlítson a NASA rover kerekéhez, főleg a gyerekek miatt,
- legyen igazán méltó, ahhoz hogy NASA rovernek nevezhessük
- könnyen szerelhető legyen
- ne törjön el olyan könnyen
- legyen benne elég matek, mégiscsak valamiféle techp0rn0 lesz a végeredmény
- stb stb, sok apróság is figyelembe lett véve, de mindenre nem szeretnék itt kitérni, túl hosszú lenne a lista (ilyenekre gondolok, hogy a léptetőmotor tengelyére, pont megfelelő erővel lehessen ráilleszteni, stb stb...)

Szal, (szal = szóval) miért ez az öszvér megoldás, hiszen a rover kereke nem teljesen ilyen?
A "felni" az a spirit kerekéhez hasonló megoldás. Aki jó matekból, annak egyből feltűnik, hogy itt egy növekedési számsor van elrejtve a tervezésben. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Fibonacci-sz%C3%A1mok )
Tehát, felosztottam a kört 6 egyenlő részre, és 6 db növekedési függvény lett kitöltve. Az élek lekerekítve, és kész is a felni. Ez volt a legegyszerűbb része a dolognak.

A futófelület az már egy izgalmasabb dolog, hiszen elég sok trükk van a dologban. Ha a kereket oldalról nézzük, akkor a mintáknak egy teljesen szabályos kört kell alkotniuk, ahhoz hogy teljesen sík felületen, pl egy asztal jól guruljon a kerék. Ezt ha egyben nézed a mintával, akkor egy igazi agyrém lesz a vége, főleg hogy hordó alakú a felület. Tehát itt nagyon nem szeretnék belemenni a részletekbe, de egy jó köteg papír lett nyomtatva, hogy a kinézete és a működése is jó legyen. Aránytalan dolgot, nagyon könnyű csinálni. Szép dolgot, ami jó is, azt elég nehéz.

A kitöltése egy GYROID nevű 3D szerkezet. Hogy igazán méltó legyen a NASA nevére, innen az 5let:

https://hu.wikiadam.com/759847-gyroid-NZNIHU

A lényeg ez a rész:

gyroid a Schwarz P és D felületek társult családjának egyedülálló, nem triviális beágyazott tagja. Társulási szöge a D felülethez viszonyítva körülbelül 38,01 °. A gyroid hasonló a lidinoidhoz. A gyroidot 1970-ben fedezte fel Alan Schoen, a NASA tudósa. - https://hu.wikiadam.com/759847-gyroid-NZNIHU
A gyroid a Schwarz P és D felületek társult családjának egyedülálló, nem triviális beágyazott tagja. Társulási szöge a D felülethez viszonyítva körülbelül 38,01 °. A gyroid hasonló a lidinoidhoz. A gyroidot 1970-ben fedezte fel Alan Schoen, a NASA tudósa. - https://hu.wikiadam.com/759847-gyroid-NZNIHU
A gyroid a Schwarz P és D felületek társult családjának egyedülálló, nem triviális beágyazott tagja. Társulási szöge a D felülethez viszonyítva körülbelül 38,01 °. A gyroid hasonló a lidinoidhoz. A gyroidot 1970-ben fedezte fel Alan Schoen, a NASA tudósa. - https://hu.wikiadam.com/759847-gyroid-NZNIHU

"A gyroid a Schwarz P és D felületek társult családjának egyedülálló, nem triviális beágyazott tagja. Társulási szöge a D felülethez viszonyítva körülbelül 38,01 °. A gyroid hasonló a lidinoidhoz. A gyroidot 1970-ben fedezte fel Alan Schoen, a NASA tudósa."

Tehát, egy valóságos tech és matekp0rn0 lett a végeredménye, 9 óra 3D nyomtatással kerekenként, draft módban.

Környezetvédők megnyugtatása végett, komposztálható PLA-ból készült. Vagyis lebomlik, ha elülteted a kertben. De ne tedd, mert drága. :)

Itt jöjjön még pár kép, hátha valaki másolná.... (GALÉRIA)



Itt van pár eladó a kerékből:

https://www.facebook.com/marketplace/item/895628514398120/?rid=163201369363314&ad_id&rt=1&refID=0&refType=0

Következő cikk: a kerékagy (itt link lesz, amint kész)






 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaxolok.blog.hu/api/trackback/id/tr716821732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása